Vapaaehtoinen pelastuspalvelu – Verkosto, joka pelastaa ihmishenkiä

Tiistaina 3.4.2018 klo 18 Pajasaaressa
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu kertoo toiminnastaan

Oletko veneellinen ja kiinnostaako vapaaehtoinen pelastustoiminta? Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, Vapepa, etsii vapaaehtoisia toimintaansa. Tule kuulemaan tiistaina 3.4.2018 klo 18 alkaen Pajasaareen vapaaehtoisen pelastuspalvelun SPR:n Hämeen piirin valmiuspäällikköä, Tapani Huhtalaa ja lähde mukaan valmiusjoukkoon. Tilaisuus kestää noin tunnin.

Tampereen Navigaatioseuran koulutusvene Navis on mukana Vapepan hälytysryhmässä ja oli jo viime kesänä suurharjoituksessa mukana etsimässä vesillä kadonnutta. Vapepa järjestääkin suuren määrän harjoituksia. Niihin osallistuminen on myös vapaaehtoista.

Vapepa etsii nyt veneen omistajia seurastamme mahdollisimman paljon. Liittyminen ei velvoita mihinkään, mutta toimintaan mukaan lähteneet saavat tiedon tekstiviestillä esim. vesistöetsinnästä Näsijärvellä. Etsintöihin osallistuminen on vapaaehtoista. Tehtäviä Vapepalla on Hämeen piirissä noin 30 vuodessa, vesillä niistä vain noin 3 vuodessa. Pääsääntöisesti etsintöihin ei tarvita Meripelastuksen lisäksi muita, mutta Vapepa valmistautuu myös osallistumaan tarvittaessa.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, Vapepa, on 52 järjestön verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa. Vapepa toimii maalla, vesialueilla ja ilmassa. Vapepa-järjestöt toimivat yhdessä, jotta jokaisen järjestön osaaminen pystytään hälytystilanteessa hyödyntämään hädässä olevan ihmisen auttamiseksi. Hälytystilanteessa vapepalaiset johtavat omaa toimintaansa.