Naviksen suuri laituriseikkailu

Kello on kolme. On aika nousta ja lähteä kohti Pajasaarta. Muutaman tunnin yöunien jälkeen silmiä painaa. Kahvinkeitin porisemaan, termari täyteen ja matkaan. Navis starttaa ja lipuu hiljaisessa yössä pitkin järven pintaa. Kaksi reipasta, Silli ja Kalle, ovat kiinnittäneet kaksi pitkää laituria Naviksen perään ja ottaneet suunnan kohti Vähä-Lampisaarta. Vanhat laiturit ovat palvelleet hyvin, mutta saavat nyt mennä. Olikin jo aika saada uudet niiden tilalle.

Hämärässä aamussa Navis ja sen kylkeen kiinnitetty Busteri matkaavat kohti pohjoista. Vauhti ei päätä huimaa isojen betonilaiturien hidastaessa matkaa. Talvella remontoitu moottori puksuttaa tasaisesti ja Navis kulkee tasaisesti kahta solmua tyynessä säässä. Päivästä on tulossa kevään lämpimin. Sen näkee jo aamun sarastaessa.

hinauksessa-naviksella

Kalle on toiveikas ja virittelee matkalla virvelin Naviksen kyljelle. Haaveena on jotain tuoretta lounasgrilliin.

virveli

Harvasalon kohdalla Silli saa tarpeekseen hitaasta vauhdista ja vaihtaa Naviksen kyydin Busteriin. Talkooväki, Jampe ja Juha, odottelevat jo Maisansalossa ja hyppäävät kyytiin. Yhdessä miehet lähtevät jo irrottelemaan vanhoja laitureita ja valmistelemaan tilaa uusille. Kalle puksuttelee rauhassa itsekseen ja aamu alkaa olla jo pitkällä, kun Vähä-Lampisaari vihdoin ilmestyy näkyviin.

talkoomiehia

laiturit

Lampparissa laiturin irrottaminen on edennyt hitaasti. Vanhat laiturit olivat tarttuneet pohjaan kiinni ja niiden irrottaminen ei ollut onnistunut käsivoimin. Niitä kiskottiin sitten pitkälle päivään Naviksella ja väännettiin taljoilla irti pohjasta.

laiturien_irroitus

Lounastauko tarjosi hieman lihaisampaa vaihtoehtoa virvelisaaliin jäädessä köyhäksi.

grilli_kuumana

Sirpa oli laittanut talkooväelle mahtavat eväät matkaan (toim. huom. Kuvassa kuitenkin Kallen välipala) ja uusia laitureita päästiinkin kiinnittelemään mahat täynnä herkkuja. Kovan irroitustohinan päätteeksi betonimöhkäleet vihdoin irtosivat ja Kallen yksinäinen matka takaisin kohti Tamperetta sai alkaa.

hinaus-1

Vanhat laiturit kiinnitettiin köysillä kelluttelemaan Naviksen perään ja vielä varmistettiin ketjulla yhteen. Hinausletka aloitti hitaan matkantekonsa hieman kovemmassa tuulessa kuin aamuyöllä. Kesken kaiken kettinki kuitenkin petti ja räpsähti poikki. Oli pakko hakeutua saaren taakse suojaan ja korjailemaan laiturien kiinnitystä.

vierasveneet

Laiturien kuljettaminen tuulessa oli hankalaa ja apuporukkaa saatiin illansuussa järvelle ajamaan laiturikuljetusta vastaan.

vene

Tommi ja Kimmo saavuttivat laituriletkan nopeasti ja toinen laitureista siirrettiin Tommin veneen perään. Etenemisnopeuskin nousi 2 solmusta 2,2 solmuun kun hinattavana oli enää yksi laituri kumpaakin venettä kohden.

 

laituri-perassa

Kello lähestyi jo keskiyötä, kun matkaajat vihdoin saapuivat takaisin Pajasaareen. Pitkä päivä ja kova homma. Kiitokset taas talkooväelle hienosta työstä ja Sirpalle loistavista eväistä!

Iltayhdeksän jälkeen Sillikin ilmoitti uuden laiturin olevan vihdoin paikoillaan Vähä-Lampisaaren rannassa. Satama on valmiina ottamaan vastaan kesän vierailijat! Tervetuloa!

 

Kuvat ja videot: Kalle Louhimo, Tommi Lammi
Teksti: Hanna Kutschke, Jutta Vetter

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save